onsdag 3. mars 2010

Liv Signe slakter Samhandlingsreformens finansieringsmodell


DAGSAVISEN Liv Signe Navarsete slakter Bjarne Håkon Hanssens finansieringsmodell for sykehusene. Men Sp-lederen lover at helsereformen skal være på plass i 2012.

Liv Signe Navarsete slakter Bjarne Håkon Hanssens finansieringsmodell for sykehusene.

– Vi jobber med finansieringsmodellen. Jeg har ikke sans for en ren 20 prosent medfinansiering fra kommunenes side, sier kommunalminister og Sp-leder Liv Signe Navarsete til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

I går fikk hun innføring i hvor suksessfullt kommunene i Midt-Telemark har forberedt den såkalte samhandlingsreformen. Samtidig skyter hun ned finansieringsmodellen som tidligere helseminister Bjarne Håkon Hanssen profilerte så høyt i fjor.

Tre modeller
– Stortingsmeldingen skisserer tre finansieringsmodeller, og så får vi lytte til det som nå Stortinget konkluderer med i april, poengterer Navarsete og vrir seg unna fokuset på Hanssen-modellen.

Hanssen snakket varmt for en modell der kommunene får 20 prosent av de pengene som sykehusene i dag disponerer. Poenget med et slikt system er at kommunene til å begynne med må kjøpe sykehusplasser, men etter hvert som tilbudet bygges opp lokalt vil pengene gå til lokal behandling i stedet.
– Dette er jo egentlig den danske modellen. Erfaringene fra Danmark er ikke hundre prosent gode, sier hun.

– Hvorfor er dette en dårlig idé?
– Det kommunene skal være med å finansiere, må de også være med på å påvirke. Å si flatt 20 prosent på alt betyr at kommuner som Bø i Telemark må være med på å finansiere eksempelvis en bussulykke. Det kan komme til å ta knekken på denne kommunens økonomi, sier ministeren som nettopp har ansvaret for å sikre kommunenes økonomi.

På plass i 2012
– Reformen skal på plass fra 2012. Den skal gjennomføres selv om det nå fra noe hold blir forsøkt å skape usikkerhet. Det er ingen grunn til usikkerhet, sier hun.

Samtidig slår hun fast at en større del av den økonomiske veksten skal komme i kommunene.

– Men jeg tror ingen ser for seg at det er mulig å «ta ned» store deler av budsjettene ved sykehusene, sier hun og viser til at etterspørselen vil øke.

Navarsete advarer også mot de kreftene som nå bruker samhandlingsreformen som påskudd til å presse fram kommunesammenslåinger.

– Det blir en avsporing i fornhold til målet om å skape et godt helsetilbud nær folk i hele landet. I tillegg risikerer man å få store motkrefter som gjør det vanskelig å gjennomføre reformen, sier Sp-lederen.

• Les saken i Dagsavisen ved å klikke her eller på overskriften

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar