torsdag 23. april 2015

DISTRIKTS-HØYRE: Ber landsmøtet tale Høie midt imot

.

NRK MØRE OG ROMSDAL, 23. APRIL 2015



Distrikts-Høyre advarer Bent Høie mot å legge ned akuttkirurgien ved halvparten av landets sykehus. De håper landsmøtet tvinger regjeringen til å legge de omstridte kuttplanene i skuffen.

I dag møter Bent Høie demonstranter fra hele landet som samles utenfor Stortinget for å protestere mot nedleggelser av lokalsykehus.
Under helgens landsmøte vil han også støte på motstand fra sine egne. 
Elin Agdestein
STØTTE: Elin Agdestein og Nord-Trøndelag Høyre får støtte fra fylkeslederne i Agderfylkene, Nordland, Troms og Sogn og Fjordane. 
FOTO: NRK
«Lenger vei til livreddende hjelp vil ikke tjene folket. Det må være kort tid og kort avstand til fullverdig akuttberedskap», skriver Nord-Trøndelag Høyre i et resolusjonsforslag der de ber partikollegene vedta at Høyre vil beholde akuttkirurgisk beredskap ved lokalsykehusene.

Provoserte nordtrøndere

Bakgrunnen er sykehustalen Bent Høie holdt i januar. Der åpnet han for å droppe akuttkirurgien ved en rekke sykehus som er for små.
For å drive akuttkirurgi kreves et pasientgrunnlag på minst 60 til 80 000 innbyggere, og det betyr at minst halvparten av dagens norske sykehus er for små.
BENT HØIE / 07.01.15
Dersom det blir en del av den kommende sykehusplanen, kan rundt halvparten av dagens sykehus ende opp med et akuttmottak uten kirurger.
Nord-Trøndelag Høyre kaller forslaget provoserende.
– Vi er veldig skeptiske og ønsker å sende et tydelig signal, sier fylkesleder og stortingsrepresentant, Elin Agdestein.
Se deler av Bent Høies sykehustale her:
Bent Høie om fremtidens sykehus
OMSTRIDT: – Å fortsette som nå, betyr i realiteten en seigpining gjennom mange vanskelige prosesser der kvaliteten vil lide underveis, sa Bent Høie i sin sykehustale i januar. 
Hun mener det er en dårlig idé at de sykehusene som ikke har et stort nok nedslagsfelt, kun skal drive med anestesi og indremedisin.
– Den spesialiserte kirurgien kan godt være langreist, for der teller ikke minuttene på samme måte. Men når det er snakk om trafikkulykker eller blødninger i forbindelse med graviditet, da må tilbudet være kortreist, sier Agdestein.

Kjemper for sine sykehus

Hun er ikke den eneste som er kritisk til signalene fra helseministeren.
Arne Thomassen
AUST-AGDER: Arne Thomassen. 
FOTO: SVEIN SUNDSDAL / NRK
Harald Furre
VEST-AGDER: Harald Furre. 
FOTO: SVEIN SUNDSDAL / NRK
En ringerunde NRK har gjort viser at fylkeslederne i Vest-Agder, Aust-Agder, Troms, Nordland, og Sogn og Fjordane åpner for å stille seg bak forslaget fra Nord-Trøndelag.
– Vi har ikke behandlet dette, men personlig er jeg langt på vei enig. Det blir en sentral diskusjon på landsmøtet. I vårt fylke slåss vi for å beholde viktige funksjoner på sykehuset i Arendal, sier Lillesand-ordfører og fylkesleder i Aust-Agder, Arne Thomassen.
Han får støtte fra Harald Furre i nabofylket i vest.
– Det er en sak som er veldig aktuell også i Vest-Agder. Vårt årsmøte har et vedtak på at lokalsykehuset i Flekkefjord bør ha både fødetilbud og akuttkirurgi i overskuelig framtid, sier han og understreker at fylkeslaget ikke har behandlet resolusjonsforslaget ennå.
Dersom det blir deling av medisinsk og kirurgisk beredskap, kan det resultere i nedleggelse av mange sykehus. Det passer seg ikke i et land med utfordrende geografi, dårlig infrastruktur og ustabile værforhold mesteparten av året.
NORD-TRØNDELAG HØYRE / RESOLUSJONSFORSLAG
Også i nord deler de nordtrøndernes bekymring.
Jonny Finstad
NORDLAND: Jonny Finstad.
FOTO: TORBJØRN BROVOLD / NRK
Geir-Inge Sivertsen
TROMS: Geir-Inge Sivertsen.
FOTO: BJØRNBAKK,JAN-MORTEN / NTB SCANPIX
Ronny Wilhelmsen og Jo Inge Hesjevik
FINNMARK: Jo Inge Hesjevik. 
FOTO: NILS HENRIK MÅSØ / NRK
– Dette er et forslag jeg mener vi bør støtte. I Nordland vil mange lokalsykehus rammes av en slik regel, blant annet Lofoten sykehus i min egen kommune, sier fylkesleder og ordfører i Vestvågøy kommune, Jonny Finstad.
– Personlig har jeg sansen for forslaget fra Nord-Trøndelag. Man må gi pasientene et best mulig tilbud der de bor, sier fylkeslederen i Troms, Geir-Inge Sivertsen.

– Kvalitet er viktigst

Hans kollega i Finnmark, Jo Inge Hesjevik, er i tenkeboksen. Hesjevik viser til at debatten rundt lokalsykehus ofte virker fjern for innbyggerne i landets nordligste fylke.
– Her jeg står nå er det fire timer i bil til nærmeste sykehus. Det er ikke akkurat lokalt, sier han på telefon fra Friarfjord i Lebesby kommune.
Hesjevik har allerede fått signaler om at sykehusene i Finnmark uansett ikke vil rammes dersom det blir stilt krav til et nedslagsfelt på mellom 60.000 til 80.000 innbyggere for å drive med akuttkirurgi.
For Finnmark er den største utfordringer å tiltrekke seg nok leger og sykepleier til de sykehusene de har i dag. Hesjevik er derfor skeptisk til å støtte en resolusjon om akuttkirurgi som ikke sier noe kompetansen til dem som jobber der. 
– Kvalitet det viktigste for oss, sier fylkeslederen.

Tror ikke lokalsykehusene er i fare

Også fylkeslederne i Akershus, Hordaland, Møre og Romsdal og Vestfold sier til NRK at de ennå ikke har bestemt seg for hvordan de skal stille seg til innspillet fra Nord-Trøndelag.
Hårek Elvenes
AKERSHUS: Hårek Elvenes.
FOTO: HØYRE
Kristin Ørmen Johnsen
BUSKERUD: Kristin Ørmen Johnsen.
FOTO: BJØRN OLAV NORDAHL / NRK
– Vi står ikke i en sammenlignbar situasjon. Vi har kompetansen tilgjengelig i hovedstaden, men jeg har forståelse for at Nord-Trøndelag og andre fylker med lange reiseveier er opptatt av dette, sier Hårek Elvenes, fylkesleder i Akershus.
Fylkeslederne i Sør-Trøndelag, Rogaland, Oppland og Buskerud er på sin side klare på at de ikke støtter Nord-Trøndelags resolusjon om lokalsykehus.
– Jeg synes de har forskuttert hvordan den nasjonale sykehusplanen vil se ut, sier stortingsrepresentant og fylkesleder i Buskerud, Kristin Ørmen Johnsen.
Johnsen, som sitter i helse- og omsorgskomiteen for Høyre, er trygg på at den endelige sykehusplanen vil ta reisevei, avstander og geografi med i vurderingen. Hun mener også det er feil å konkludere med at sykehus som ikke tilbyr akuttkirurgi, står i fare for nedleggelse.
– Jeg mener at lokalsykehusene vil bestå, vi blir så mange flere eldre med flere diagnoser. Jeg er ikke bekymret for at sykehusene ikke skal få nok å gjøre, sier hun.


• LES DENNE OG BESLEKTEDE SAKER PÅ NRK MØRE OG ROMSDALS NETTSIDER VED Å KLIKKE HER


.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar